Minoritatile nationale vs. Imigrantii – cine si ce drepturi are ?

Ar fi neoportun ca, din punct de vedere uman sa punem o bariera intre cele doua categorii sociale, sa facem diferente de statut si sa fim, pana la urma, intoleranti.
Problematica aceasta este insa destul de delicata, poate chiar prea delicata si greu de abordat intr-o gandire ca fiind general valabila discriminatorie. Mai degraba, in aceasta ecuatie, ar trebui sa cautam atent, cu lupa, o gandire vizionara, sustenabila, care sa imbine perfect logica unei legislatii corecte si moralitatea unei umanitati nepatate.
In mod normal, conform legislatiei, imigrantii nu au niciodata aceleasi drepturi ca si minoritatile nationale din motive de securitate nationala in primul rand, deoarece imigrantii ar profita de ajutoarele sociale, iar tara in cauza ar intra intr-un haos fara precedent, o stare de calamitate sociala si un sentiment de pierdere a controlului propriului cetatean.
Pe de alta parte, imigrantii nu pot fi ignorati. Sunt imigranti si, de cele mai multe ori, motivele migrarii sunt mai mult decat serioase, grave si poate chiar o necesitate acuta. De ce si ce ar trebui sa faca statele cu numar impresionant de imigranti? Este o intrebare la care trebuie sa gasim fiecare din noi raspunsul, nefiind subiectul principal al relatarii noastre de fata.
La capatul celalalt, ce fac tarile gazda care se confrunta cu afluxul continuu de imigranti, cum pot ele gestiona aceasta problema reala si parca de nerezolvat ?
As crede ca legile unei tari gazda nu trebuie sa fie nici discriminatorii pana la capat si nici permisive pana la capatul opus, ci ar trebui sa imbine toleranta data de drepturile oricarui om cu o logica a responsabilizarii imigrantului intr-un fel sau altul. Iata care ar fi, in opinia mea, o parte dintr-o viziune noua a schimbarii.

In primul rand, as considera necesar ca oricare tara gazda sa nu abordeze acest inconvenient ca pe o pacoste si sa nu-i considere pe imigranti ca un obstacol in calea fericirii tarii lor si a dezvoltarii, ci mai degraba sa se intrebe – Cum am putea face ca imigrantii sa constituie o resursa pentru noi? Cu aceasta intrebare putem intrevedea o sansa adusa atat acestor oameni disperati, cat si unei tari care doreste sa-si continue drumul dezvoltarii sustenabile. Sub aceasta viziune este usor sa ne dam seama ca este necesara o lege care sa dea o sansa imigrantilor la un trai mai bun in afara tarii lor, un trai bazat pe respect, intelegere si responsabilitate.
Trebuie subliniat deopotriva si faptul ca un dialog constructiv intre statele implicate nu trebuie sa lipseasca, fiind mai mult decat necesar pentru rezolvarea conflictelor sociale.
Revenind in punctul intrebarii de mai sus, putem alinia pe acelasi nivel o lege permisiva dar si responsabila care sa fie bazata pe alocarea unui trai de subzistenta, cu locuinta, asigurare de sanatate si loc de munca, fara drept la ajutor social imediat. Astfel, imigrantul sa fie obligat sa munceasca cel putin un an in tara gazda, acest lucru fiind menit a-l responsabiliza in mod clar pentru a nu cere ajutor social dupa numai o luna de venire pe taram strain.

Intr-o privire generala, stim deja ca imigrantii nu sunt bine veniti niciunde in lume si drepturile omului sunt astfel incalcate. De aceea este nevoie de o noua viziune extinsa a statului care sa poata `jongla`, prin crearea unui dialog constructiv, intre cetateni, minoritati si imigranti intru dezvoltare, cooperare prin programe si proiecte sustenabile si anti-discriminatorii – initiative care sa aduca la aceeasi masa cei trei actori in cauza.
Pentru o astfel de viziune insa, este necesara, in primul rand, o politica sociala nationala in favoarea cetateanului, adecvata integrarii si nu asimilarii minoritatii nationale si mai apoi indreptata constructiv catre imigrant.
Statul este catalizatorul dialogului intre cele trei parti implicate, un dialog ce nu poate fi pornit decat prin legi vizionare, sustenabile, integratorii.

(©Ana-Lucretia Nedelcu-Ianuarie 2014)

Advertisements

3 thoughts on “Minoritatile nationale vs. Imigrantii – cine si ce drepturi are ?

  1. Imigranții sint bine veniți in America. Eu as propune ca imigranții sa nu poată beneficia de programe sociale timp de 10 ani. De fapt, eu propun ca sa se desfinteze programele sociale. Astfel drepturile omului nu sint încălcate.

  2. Multumesc ptr comment, Cristina! Personal, cred ca ajutoarele sociale trebuie sa existe, dar este nevoie de o mai mare monitorizare a celor care primesc in asa fel incat sa nu se incalce drepturile omului prin favorizarea unora in detrimentul altora. Cred ca 10 este prea mult. Deja in 10 ani iti poti lua cetatenie daca legislatia este clara si corect aplicata in favoarea tuturor -> cetatean – minoritate nationala – imigrant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s