Recomandari privind integrarea efectiva a romilor

Pentru ca o societate sa devina responsabila vis-a-vis de minoritatile ei, trebuie ca mai intai sa aiba grija de cetatenii ei. Primul pas in responsabilitatea ce o poarta administratia Statului este legata de Educatie. Aceasta reprezinta baza unei societati sanatoase, cu cetateni constienti si responsabili la randul lor. Educatia este cheia unei societati sustenabile, democratice si antidiscriminatorii unde cetatenii, indiferent de etnie, dispun de sanse egale.

Societatea romaneasca nu este nici pe departe o natiune sanatoasa, deoarece nu investeste, in primul rand, in sistemul de invatamant, cu precadere in educatia generala, de masa care sa `atace` categoriile marginalizate, cei fara de speranta la o educatie normala, sa combata delicventa juvenila si sa aduca la scoala pe toata lumea, indiferent de statut.

Pornind de aici, daca vrem un exemplu concret de tara fara un plan general, exemplul cel mai bun este Romania. Astfel avem ceea ce vedem déjà zi de zi – delicventa, discriminare, saracie, violenta, nepasare, rautate, tineri fara speranta la un viitor, fara loc de munca … si lista poate continua.
Presupunand ca educatia ar merge in parametrii normali, minoritatile nationale ar fi integrate automat printr-o strategie care vine practic de la sine, fara mari eforturi, deoarece ar presupune sanse egale pentru toti. O gandire corecta si logica in domeniul educatiei trebuie facuta pe 100 de ani, adica in mod vizionar, sustenabil si integratoriu. Numai asa, o societatea se poate dezvolta si poate evolua.

Asadar, este greu sa sarim peste niste etape vitale de evolutie sociala, peste un plan de tara care sa includa toate domeniile necesare unei evolutii generale, si sa trecem direct la integrarea unei minoritati nationale – romii in cazul de fata.
O tara se construieste cu cetatenii ei prin aportul adus de fiecare dintre ei. Cetateanul trebuie `sa creasca` intr-un mediu propice dezvoltarii fizice si mentale sanatoase. Cetateanul este si minoritarul …

Iata cateva idei legate de tema de fata, valabile pentru o societate sanatoasa –
– La nivel national, crearea unui program | plan general care sa ofere acces la educatie si sanse egale si sa oblige autoritatile locale sa se implice activ in integrarea romilor.
– La nivel local, crearea unor activitati adaptate la problematica specifica zonei, luand in considerare numarul romilor, nevoile lor si infrastructura ca baza de incepere a `lucrului`.
– In sistemul educational, accent pe metode non-formale si, deci, pe un stil de viata sanatos, gandire critica si creativa, asertivitate si curiozitate – metode ce formeaza un adult sanatos fizic si mental.
– Promovarea talentului fiecaruia si accesul la cultura.
– Crearea de evenimente interetnice si interculturale care sa diminueaze stereotipurile de gandire si sa obisnuiasca la un dialog intercultural si la o ascultare activa.
– Incurajarea proiectelor | initiativelor comune pentru dezvoltarea societatii in ansamblu, marcarea unitatii in diversitate.
… lista deschisa !

(©Ana-Lucretia Nedelcu-Ianuarie 2014)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s