Instigare la Cultură

(Momentum dedicat lui I.L.Caragiale la 164 de ani de la naştere ~ 30 ian 2016)

Cultura…
un ansamblu de concepte şi imagini, P1120237
obiceiuri şi tradiţii,
sunet şi mişcare,
locuri şi spaţii,
clădiri si aer vital

Cultura înseamnă viaţă…o altfel de existenţă terestră, cu iz de libertate şi frumuseţi.
A te înţelege pe tine şi pe cei din jur prin cultură…
A face cultura să fie mereu prezentă, să nu rămână doar istorie.
Cultura este un organism viu ce te îndeamnă la a auzi, la a vedea, a mirosi, a gusta, a simţi adevăratul puls al existenţei.

Importanţa culturii este nemăsurabilă. Fără manifestare culturală am fi ca nişte roboţi, ca nişte maşinării încărcate exclusiv raţional şi negativ. Am avea inimi reci, inimi ce nu recunosc bucuria, frumosul, scânteia pasiunii, încărcarea emoţională.
Cultura formează un popor, îi alocă o identitate, ţine vie o naţiune, o înveşmântează colorat pentru a bucura ochiul şi sufletul.

La nivel mondial, diversitatea culturală are cel mai important rol – rolul de a purta vraja spre interculturalitate cu tot ce incumbǎ aceasta – toleranţa, dorinţa de cunoaştere, de nou, de a avea curajul abordării şi acceptării celui de lângă tine.

Dacă vorbim despre manifestarea artiştilor, despre gradul de accesibilitate si vizibilitate al culturii popoarelor la nivel internaţional, acesta trebuie sa fie semnificativ. A fi accesibil, vizibil şi apreciat pe mapamond cu arta cǎreia îi dai viaţǎ, este ca ṣi cum ai aduce un omagiu existenţei însǎṣi.

În ce priveṣte arta, creativitatea, ele sunt descoperite ṣi trasate, în primul rând, prin intermediul sistemului educaţional. Acesta este primul pas în schimbarea din temelii a unei viziuni greṣite, învechite cǎtre una nouǎ, constructivǎ. Şcoala este purtătoare de informaţie şi formare a viitorilor oameni sociali. Educaţia ar trebui să aiba ca scop dezvoltarea emisferei creative, prin activităţi practice şi antrenante, care să-i ofere adultului de mai târziu capacitatea necesară în a lua decizii/atitudine faţă de ce-l înconjoară. Sunt foarte mulţi cei care uită de calităţile lor artistice, ca urmare a educaţiei deficitare, simpliste, teoretice. Viitori artişti care pot adăuga plusuri culturii, sunt cei cu o minte deschisǎ ṣi tolerantǎ.

Curioşii sunt deja de partea culturii. Numai faptul că sunt curioşi, îi face parte din acest context extraordinar. Curiozitatea pentru frumos duce întotdeauna la ceva pozitiv, la iniţiative, la demararea de proiecte, la manifestare ṣi susţinere administrativǎ ṣi legalǎ. În caz contrar, sentimentul abandonului se va instala.

Arta şi cultura trebuie să-şi găsească refugiul pe orice meleag, acolo unde, încet, încet, pot fi înţelese cu adevărat pentru valoarea lor vitală în existenţa omului, acolo unde ele pot construi societăţi sănătoase.

(©Ana Nedelcu/LiterAnART- articol apărut în revista internaţională de cultură CERVANTES nr.16 Martie 2015)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s