edu.ro

Pedagogia este arta de a educa. A predica cu preceptul şi a învăţa cu exemplul, este condiţia de bază, sau ar trebui să fie de bază în educaţia mileniului III, care să-i permită oricui să fie un cetăţean conştient de datoriile, drepturile şi responsabilităţile sale.
Un om este ceea ce este viaţa sa. Însă existenţa sa nu reprezintă numai experienţa socială, ci şi perioada de studiu, pregătirea care formează, conturează atitudinea în societate.

Pedagogia zilelor noastre ar trebui să incumbe într-un mod cât mai clar activitatea practică. Este lamentabil să vedem atâtea maşini automate aşezate în băncile şcolilor, liceelor şi universităţilor, primind informaţia pe care trebuie să o păstreze în memorie fără să ştie de ce şi pentru ce.

Profesorul trebuie să le permită elevilor libertatea de a dezaproba, de a nu fi de acord şi de a critica de manieră sănătoasă şi în mod constructiv toate teoriile pe care le studiază. S-ar impune un nou concept, şi anume libera iniţiativă. În momentul în care elevii, din iniţiativă proprie, liberă şi spontană, vor putea să analizeze, să critice şi chiar să dezbată în întruniri publice teoriile pe care le studiază, atunci vor înceta să fie fiinţe mecanice şi individualiste. Este necesar să li se dea libertatea de exprimare creatoare. Creativitatea însă este stimulată prin iniţiativa sistemului de a cuprinde activităţi practice care pun mintea şi simţurile la treabă, care dezvoltă un om multi-inteligent, cu capacităţi de a face conexiuni între multiple domenii.

În 2016, în edu.ro încă mai aşteptăm ca profesorul să organizeze activităţi extracurriculare (nu că ar fi rău, dar trebuie să facem odată următorul pas) … în loc ca sistemul să ofere de la sine un alt tip de profil edu. Încă mai aşteptăm (sau nu) să organizăm o dată pe an o “săptămână altfel”, o singură săptămână pe an în care tinerii simt cu adevărat adiera entuziasmului în acest context (în cazul în care nu îşi iau vacanţă prelungită).

Conform Strategiei Europa 2020, Edu.eu 2016 are trei (3) mari obiecti99ve ->

  1. Creşterea inteligentă (cunoaştere, inovare, antreprenoriat)
  2. Creşterea durabilă (20% reducerea emisiilor, sănătate, sport)
  3. Creşterea favorabilă incluziunii (ocuparea forţei de muncă, participare civică)

În ţările europene civilizate, aceste obiective sunt atinse prin dezvoltarea competenţelor (cunoştinţe, atitudini, abilităţi practice) ce incumbă astfel de cursuri pro-active ce fac parte integrantă din curricula oricărui tip de şcoală.

De 10 ani interesată şi activă de mersul educaţiei pe meleaguri natale, într-o ţară membră UE de 9 ani, nu pot să nu observ mersul foarte încet pe care Ro îl parcurge spre “a se civiliza” – viziunea extinsă, conexiunile între domenii cu greu se recunosc, iniţiative interesante şi folosite până la epuizare de alte ţări, la noi încă se chinuie să scoată capul sau sunt văzute ca inovatoare, extraordinare.

Un aspect ce mă frapează este lipsa de interes din partea celor ce activează concret în sistem – puţină şi timidă lume în cadrul unor evenimente-iniţiativă ce presupun a-ţi da cu părerea, a contribui la un proces în cadrul căruia TU, cetăţeanul eşti actor, eşti un factor decizional al lumii în care trăieşti. Apoi vine intrebarea “cum pot eu contribui?” sau afirmaţia “noi suntem prea mici pentru a ne da cu părerea”.

Toate aceste aspecte mă duc cu gândul la singura ţară din lume în interiorul căreia, în 2016 încă se mai execută oameni în public. Oare s-or executa şi pentru persistenţa în tăcere şi retrogradare?

©Ana Nedelcu
(Fragmente adaptate după articolul original redactat pentru Simpozionul National “Strategii de optimizare a managementului clasei” si publicat ulterior in Antologia cu acelasi nume de catre CCD Prahova – 2010)

rules-of-great-teaching-fi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s