Dedică-te altora fără a te trăda pe tine …

 

… sunǎ paradoxal… cum să fii un “tu” autentic şi să te dedici şi celorlalţi în acelaşi timp? Cum să poţi împlini aşteptările celor din jur dacă tu te dedici ţie şi “eu-lui” tău spre a-l creşte şi tranforma în ceva superior?

Am stat şi m-am gândit la o frază care să incumbe esenţa unui “journey” de 40 de zile pe care l-am parcurs în cadrul programului Leadership Summer Academy, program dedicat formării liderilor naţionali în educaţie şi iniţiat de organizaţia Teach for Romania.

Dedică-te altora fără a te trăda pe tine reprezintă de fapt, în opinia mea, definiţia liderului ca stare de fapt – un individ ce răspunde provocării de a-şi descoperi propriul potenţial, de a-l întoarce de o parte pe cealaltă, de a-l şlefui în paşi rapizi  şi siguri (!) către o formă care să-i dea posibilitatea acestuia sǎ ştie exact ce vrea de la viaţă, cu ce poate el contribui din coconul autenticităţii sale asumate la mediul ce-l înconjoară.

Am ajuns la această scurtă definiţie ce reprezintă de fapt esenţa programului Leadership Summer Academy sau cum să rezişti în cadrul a “40 de zile de incubator transformaţional” pentru a deveni lider autentic în domeniul educaţiei din România. Un program ambiţios şi unic adus pe plaiuri mioritice, marca Teach for România, lansat acum 2 ani şi cu impact semnificativ în aceastǎ foarte scurtă perioadă până la a deveni model pentru programul guvernamental dedicat educaţiei.

Organizaţia Teach for România şi-a propus să schimbe de la rădăcina educaţia din România, cu siguranţă cel mai încercat şi mai “amărât” domeniu (că dacă n-ai educaţie, nu prea ai nimic) ce necesită o curăţire profundă prin intermediul unei noi abordări în care pur şi simplu să centrăm actul educaţional pe elev. Pe cât de simplu de afirmat, pe atât de greu de pus în practică… cum era de aşteptat. Cum naiba să centrăm actul educaţional pe elev, când societatea şi sistemul nu permit nici să ne cunoaştem pe noi înşine? Adică şi noi, adulţii, la rândul nostru, să fi trecut printr-un sistem care să fie centrat pe noi ca şi elevi şi să “ne dea de capăt” – cine suntem, ce nevoi avem, cum învăţăm şi mai ales ce este necesar să învăţăm ca să ajungem la un nivel de accesare propriu a unei “opţiuni de viaţă” pentru binele nostru şi al celor din jur? Nu ai cum dai mai departe ceea ce tu nu ai învăţat… poţi doar să devii conştient că a învăţa pe tot parcursul vieţii este un lux pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână. Deţinem luxul de a ne ṣlefui propria viaţǎ. Suntem responsabili pentru acest lucru?…

M-am întrebat mereu de ce este atât de greu să produci o schimbare în acest sector al educaţiei, cel mai important “fuel” de care o societate dispune. De ce copiii din ziua de azi sunt supuşi aceloraşi paradigme ale unui sistem pe care l-au parcurs alte trei generaţii înaintea lor… Poate pentru că a lipsit Teach for România până acum doi ani când, după modelul Teach for All (originar în SUA), a pătruns şi la noi. Teach for All unește sub aceeași misiune a reducerii inechității educaționale, aproximativ 40 de țări din lume.

Avem nevoie de Teach for România? Cu siguranţă că DA, cu siguranţă că generaţiile actuale şi cele ce vor urma au nevoie să trăiască în prezentul lor, într-o eră contemporană ce presupune mereu “noul, schimbarea, transformarea, adaptarea”. Ce facem dacă nu ne alieniem prezentului, noului? În ce timp şi spaţiu supravieţuim?

Şi… despre ce vorbim de fapt? Vorbim despre educaţia la firul ierbii, acolo unde ea nu a mai ajuns de ceva ani încoace, dispărând cu desăvârşire din peisaj “profesorul din mediul rural”, şcolile, grădiniţele cu tot cu infrastructură şi locuitori. Mai mult, mediul rural din România suferă de lipsa “arătatului cu degetul” pe hartă, multe dintre comune şi sate devenind izolate de realitate, cu ecouri dinspre vremuri când se mai auzea încă câte un glas de om. Ce facem cu “ruralul” din România? Facem ceva sau dispare de tot? Ce facem cu cel mai preţios loc pe care îl are o ţară – “la ţară” – acolo unde se naşte hrana cea de toate zilele, autenticitatea şi unde miroase a natura proaspătă? Cum să devenim şi noi “fermieri artizani”, aşa cum se intitulează francezii la acest capitol? Cum să reuşim să aducem educaţia la sate? În acelaṣi timp, cum să reuşim să mobilizăm şcolile cu probleme din oraşe? Mediul urban nu scapă nici el de Teach, pentru că acolo unde este există “clasele H”, există mega profi Teach.

Aş propune să punem o lupǎ pe ce face Teach for România, pentru că această organizaţie îşi asumǎ cel mai greu rol: de a aduce educaţie acolo unde ea lipseşte, direct din mijlocul cancelariei, acolo unde nu este considerată o valoare, şi să o tranforme într-un “fuel” de la care să adăpăm “the beast” – sălbăticia fără perspective.

Astfel, tineri de top ṣi cu minţi deschise din ţǎriṣoara asta se adună an de an în Academia ce le schimba viaţa şi le pune “brick după brick” (dupǎ modelul “the wall” – we don`t need education but a different kind of education) acolo unde ei simt că pot aduce o schimbare: în mentalitatea românească şi în “ruralul şi urbanul prăfuite”.

Academia de Leadership şi Pedagogie este un hub de 40 de zile din care poţi ieşi “viu” ca un fluture cǎruia i-au crescut aripile pe deplin sau “mort” ca o navǎ scufundatǎ care n-a reuṣit sa reziste fiordurilor. În funcţie de motivaţie si dedicare, depinde numai de tine şi de capacitatea ta de adaptare, răspuns la provocare şi spirit comunitar, şi mai ales de deschiderea la schimbare, pentru că despre acest aspect vorbim: cum să transformăm ceva ce nu ne mai este util în ceva util? Cum să ne “reciclăm” pe noi înşine şi societatea acolo unde are nevoie?

Pe scurt, LSA înseamnă: o serie impresionantă de speakeri şi traineri de top, training-uri intense ṣi foarte practice, teorii revoluţionare ale schimbǎrii, spaţiu pentru iniţiativǎ, practică în comunităţi ce au nevoie de transformare, experimente inedite, o bibliotecă transformaţională fabuloasă, oameni minunaţi şi, mai ales, ieşire acută din zona de confort (!).

Pozele spun mai mult decât orice cuvânt – nişte super teachers formează întotdeauna nişte super kids https://www.facebook.com/ana.nedelcu.89/media_set?set=a.10209152172937944.1073741868.1128430269&type=3

Mai multe despre Teach for România aici http://teachforromania.org/

Tu cum contribui la transformarea societăţii în care trăieşti?

IMG_5213

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s