Supravieţuitorul sau Cum să cunoşti istoria

TVR Iaşi, emisiunea “Reporter special”, invitat d-nul dr. Nicu Ioniţă, supravieţuitorul “experimentului Piteşti”, mai bine cunoscut sub denumirea de “fenomenul Piteşti”.

Nicu Ioniţă, acum la venerabila vârstă de 93 de ani, cu o minte mai lucidă ca a oricăruia dintre noi, povesteşte despre ororile trăite în concret ale acestui fenomen monstruos, unic în lume de altfel, după cum spune istoria. Cu lacrimi în ochi, d-nul Ioniţă ne relatează despre zilele de detenţie, metodele de tortură prin care a trecut, bătăile, schingiuirile, instigarea la ură şi extremism.

“Fenomenul Piteşti” m-a determinat să studiez, m-a dirijat către un anumit studiu despre patologia omului. Omul este stăpânit de o singură dorinţă: supravieţuirea. Pentru ea, omul face orice. Aşa au făcut colegii mei: decât să sufere ei, i-au făcut pe alţii să sufere, pe cei care nu vroiau să-i urmeze… Din 40 de deţinuţi din celulă, am rezistat 4.

Interviul omului acestuia a venit ca o completare la vizita mea din cadrul proiectului “Ploieştiul îşi aduce aminte” al Asoc. pentru Educaţie şi Dezvoltare Urbană, unde am parcurs închisorile de la Jilava şi Piteşti. Aici, prin intermediul ghidului-doctor în istorie, am ascultat şi am parcurs locurile şi încăperile unde, acum mulţi ani, oameni au suferit crunt.

Însă nicio vizită sau relatare ce vine din exterior nu poate egala spusele celui ce a trecut prin experienţa respectivă, mai ales că acest om poate fi numit o adevărată legendă vie a istoriei zbuciumate şi nedrepte a poporului român.

… Ani mai târziu m-am întâlnit cu un călugăr, fost torţionar. … Nu a vrut să discute.

Torturarea a fost singura modalitate prin care oamenii puteau să se schimbe în contrariul lor.

Tortura este cea care desface structura psihologică a individuului, el supravieţuind numai biologic.

… sunt cuvintele acestui om pentru care nu poţi avea decât o infinită stimă, apreciere, admiraţie pentru forţa cu care a reuşit să depăşească trauma. Tortura fizică şi psihică extremă nu poate implementa decât dorinţa de moarte a celui în cauză, a celui ce nu poate suporta durerea…dar dacă ai supravieţuit ca prin miracol acestei torturi, ce faci după?… cum poţi trăi o viaţă (îndelungată !!) cu amintirea, coşmarurile?… Cu greu, cu sprijin, cu oameni dragi alături şi devenind un cercetător al fenomenului însuşi. D-nul Nicu Ioniţă este doctor şi şi-a dedicat viaţa studiind patologia traumei psihice. Cartea sa, “Psiho-trauma de detenţie şi urmările ei” este printre cărţile recomandate nu numai celor ce activează în domeniu, ci tuturor, şi nu pentru purul studiu asupra temei propuse, ci mai ales pentru conştientizarea istoriei şi a ororilor implemetate de “fenomenul Piteşti” în România.

Parafrazând de data aceasta: Nu puteam să mă supun chinuirii unui coleg de celulă. Şi pentru asta mâncam şi mai multă bătaie. Mama mă învăţase să mă comport impecabil, primisem o educaţie bună. Cum puteam să ies din închisoare şi să dau ochii cu mama spunându-i că am agresat un alt om? Nu puteam să fac asta…

Sunt două femei care mi-au salvat viaţa: mama şi soţia mea.

Trauma instigă la răzbunare, la o nouă traumă ce se perpetuează din generaţie în generaţie. Gândindu-ne şi corelând fenomenul istoric cu educaţia de azi, oare corecţia fizică aplicată asupra minorilor ce poate produce? Ura, resentimentele, sentimentul inferiorităţii şi al răzbunării, bătaia aplicată implicit asupra psihicului şi a emoţiilor. Oare de ce părinţii care-şi abuzează copiii au fost la rândul lor “corectaţi” când au fost mici?

Fenomenul Piteşti reprezintă educaţie făcută prin corecţie fizică şi psihică, dusă la extrem… adică mai mult de atât nu se poate: să transformi victima în călău.

Să ne punem semne de întrebare şi să ne gândim de 2 ori înainte de a aplica anumite metode în educaţia copiilor. Care este efectul “bătăii rupte din rai”?…

©LiterAnART

pentru curioşi, iată câteva pagini din istorie

https://www.facebook.com/ana.nedelcu.89/media_set?set=a.10209517575472779.1073741874.1128430269&type=3

14424893_10209517641074419_8766529768316163613_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s