Trapezul vieţii – RECENZIE

… de Maria Pană

… despre viaţă sub formă de trapez:

  1. fie ca un patrulater ce are drept baze două laturi paralele și neegalestrictețe, reguli, încadrare în norme, o apropiere sau o îndepartare de ceva, talente, dorințe interioare, respingeri;
  2. fie ca un aparat de gimnastică format dintr-o bară mobilă, legată la extremități cu două frânghii sau cabluri egale în lungime, fixate de plafon sau de o grindă – balans, risc, înălțime, acrobație printre experiențele vieții, pregătire artistică, calcul, precizie, scena socială, salt spre un nivel superior (evoluție), depășirea fricilor;
  3. fie un leagăn improvizat pentru păsări și animale ținute în colivii sau cuști – limitări interioare, iluzia fericirii;
  4. sau un mușchi plat în formă de patrulater situat în regiunea spatelui, începând de la ceafa – susținere exterioară, integritate, condiție fizică, rezistență, frumusețe, eleganță;

Aşadar… viața are obstacolele dar şi rigurozitatea ei, deoarece fără aceasta şi fără o auto-disciplină , existența devine haotică.

~~~

“Trapezul vieţii” – despre viaţă aşa cum este ea şi cu ceva în plus, o auto-biografie sugestivă ce ne aduce în prim plan un tip de literatură pe cât de extrovert şi dinamic în exprimare, pe atât de profund şi sensibil în trăire.

Autoarea Maria Pană ne surprinde din nou, a treia oară în ciclul apariţiei literaturii sale, după volumul de poezii “Cioburi de iubire” şi povestirea scurtă “O călătorie într-o ureche” apărută în paginile antologiei naţionale “Jurnal de călătorie” 2016.

“Trapezul vieţii“ este un roman structurat în două părţi – “Dincolo de porţi” şi “- Adio, Mirel!” – şi are în centru figura Marinolei, fata cu o copilărie pierdută în negura dificultăţilor familiale, o copilărie pierdută până la orbirea propriilor ochi, însă fără a întuneca frumuseţea sufletului ei pur de copil şi a trăirilor sale intense de femeie. Astfel că, romanul se concentrează pe parcursul vieţii unei femei, ceea ce-l face a fi o scriere dedicată feminităţii şi trăirilor acesteia.17498422_969565839845611_651258622092765062_n

Percepţia de bază pe care ne-o transmite romanul este dată de dinamica desfăşurării acţiunii, dar şi de cea a viziunii personajului principal, energia debordantă a vieţii, setea de a-i gusta fiecare experienţă şi al său tumult.

Călătorii şi contexte multiple, familie numeroasă, dureri atroce şi depăşiri triumfale, multidisciplinaritate, sociabilitate şi poftă de viaţă, toate duse la apogeul sclipirii soarelui în miez de vară. Iată care ar fi cele mai importante rame ale conţinutului acestui roman minunat, creaţie ce, cu siguranţă, ne duce cu gândul la propriile vieţi, ne pune întrebări despre ce şi cum am putea schimba acolo unde este nevoie, sau despre cum ne-am putea depăşi eventualele stări de victimizare pe care, în mod cert, cu toţii le experimentăm în anumite etape ale vieţii.

Copila Marinola Deleanu trece prin crunta fază a pierderii ambilor părinţi, ceea ce conduce şi la nefasta orbire, neajuns ce o va urmări în peripeţiile vieţii, dezvoltându-i, cum era de aşteptat, capacităţi şi simţuri diferite ce o vor călăuzi pe drumul existenţei sale.

Copilăria alături de bunici, situarea într-o familie numeroasă, pe alocuri ursuză, o şcoală parcursă la Buzău, o alta la Arad, viaţa Marinolei pare că este un bumerang care sfidează legea gravitaţiei…din ce urcă pe scara socială şi a ambiţiei personale, se măreşte conturând existenţa unei fiinţe puternice, a unei femei cu o personalitate de învingător şi poftă de viaţă care ne dărâma orice depresie de oameni “întregi” pe care am avea-o noi, văzătorii.

Viaţa Marinolei nu este deloc roz, ba din contră, necazurile par că se ţin lanţ de această copilă şi tânără femeie de mai târziu: moarte, orbire, decepţii în amor, trădări, părăsiri, certuri, sărăcie, instabilitate şi iubiri imposibile.

Încă de la debutul romanului, titlul ne pune faţă în faţă cu firul roşu al paginilor ce vor urma: “Am păşit cu stângul”. Dacă titlul deja ne oferă cheia către drumul parcurs, nici primul paragraf nu se lasă mai prejos: Povestea mea (…) a fost adusă de un sticlete în scânteioara lui, furată din soare, ca să ardă aidoma focului din acea micuţă scânteie, căci într-adevăr, toată viaţa mea am clocotit ca un vas mult prea plin cu năzuinţe şi necazuri, doruri şi speranţe, pus pe un foc mult prea mare. Astăzi, când scriu aceste rânduri, pot spune cu mâna pe inimă că viaţa poate fi comparată cu o ruletă şi, după ce această ruletă a vieţii mele s-a învârtit vreo trei ani şi jumătate, s-a oprit la o formă variolică de vărsat, care ar fi umplut de încântare şi pe cea mai ticăloasă ursitoare dintr-o carte (…).  Nu putem să nu remarcăm patosul cu care d-na Pană îşi alege cuvintele pentru a descrie viaţa “călcată” de destin a acestei femei. Un patos cu iz de satiră, în care umorul devine pe alocuri agresiv în exprimare, aşa cum descoperim pe parcursul lecturii întregului roman. Timpul este precis: (…) acum mai bine de 60 de ani, că al doilea război mondial abia se sfârşise de 3-4 ani, lăsând în urmă sărăcie, foamete, boli, mulţi oameni mutilaţi şi mult mai mulţi copii orfani, printre care mă număram şi eu, iar viaţa este definită într-o singură frază: Amintirile mele formează un pământ uscat pe care reuşesc să crească doar lăcrămioare, apoi descrisă cu minuţiozitate: La naştere, Dumnezeu mi-a dat de toate: părinţi, sănătate, frumuseţe, inteligenţă, mai puţin noroc, dar apoi, încet-încet, mi le-a luat aproape pe toate, lăsându-mi în iarna vieţii şi în pustiul singurătăţii doar dreptul de a gândi şi posibilitatea de a scrie aceste rânduri, despre care nu pot spune cu certitudine că vor alcătui o carte. Ba din contra, cartea de faţă este cu certitudine un roman scris cu rânduri ţâşnite din străfundurile fiinţei triste, o fiinţă care a răzbit prin viaţă cu tot ce a avut mai bun, condamnând, în acelaşi timp, existenţa pentru crudele lecţii oferite. Vremurile nu au ajutat nici ele la depăşirea unor crize sociale şi individuale, ci au venit ca o rană deschisă la pragul destinului femeii care s-a luptat pentru o viaţă decentă şi demnă: Viaţa era grea, dificilă, complicată şi în vremuri normale, darămite în jurul anilor 1948-1949, când sărăcia se târa pe străzi şi bătea din poartă în poartă sub formă de colector de haine, încălţăminte şi hrană pentru invalizi şi copii orfani, dar şi pentru văduvele celor ce nu s-au mai întors, căci războiul abia se încheiase de câţiva ani, iar plăgile sociale se vedeau pretutindeni.

Romanul devine cu atât mai captivant şi mai relevant pentru zona de sud a României şi pentru locuitorii acesteia (printre care mă număr şi eu, cel ce scrie aceste rânduri), cu cât sunt descrise frânturi din viaţa comunităţii ploieştene, locul unde d-na Pană îşi gândeşte şi scrie cartea de faţă: Nu ştiu dacă v-aţi dat seama că e vorba de oraşul Ploieşti, descris mai sumar, deoarece nu ţin să  fac o monografie a oraşului, care totuşi avea ceva specific şi drăguţ, Bulevardul Independenţei, care mergea de la Gara de Sud până în centrul oraşului, bulevard ce avea de o parte şi de alta castani falnici şi bătrâni, despre care la un moment dat, Ionel Danielescu a compus o frumoasă romanţă: <De ce nu vii când castanii înfloresc>, mult fredonată în tinereţea mea.”

Încă de la început, romanul ne expune şi date despre familie, printre care mama pare că ocupă un loc aparte: O, mamă, dulce mamă”, să mă ierţi că nu sunt în stare să te venerez în cuvinte, aşa cum Eminescu a preaslăvit-o pe mama lui în versuri atât de încântătoare. Veneraţia pentru mama este una specială, autoarea transpare suspine de admiraţie, dar şi de regret, deoarece fiinţa cea mai dragă o părăseşte mult prea devreme. Momentul decesului este unul confuz: După ce au aranjat-o în sicriu, cu maldăre de flori pe ea, au venit nişte colege de la Poştă să o vadă. Una dintre ele m-a luat în braţe şi m-a pus să o sărut, dar mie mi-a fost frică şi n-am vrut. Deşi lucrurile erau destul de confuze în capul meu, totuşi îmi dădeam seama de nişte înţelesuri ale stărilor de lucruri.

Din loc în loc, frazele expun refugiul scriitoarei, dacă îl putem numi “refugiu”, descris prin frumuseţi amăgitoare sau distruse de condiţia vieţii în sine: Îmi place să cred că fulgii de zăpadă sunt îngeri trimişi de Dumnezeu, să ne bucure sufletele, când ţesătura speranţelor devine mai transparentă şi chiar, o rod carii disperării din loc în loc.

D-na Pană descrie existenţa însăşi pornită încă din timpurile copilăriei, al sufletului de micuţ care se bucură de mediu, un copil special pentru care viaţa însemna cu mult mai mult decât pentru orice muritor adult din jurul său: Din primii ani ai copilăriei, când memoria strânge în casetele ei de aur toate amintirile, roşul meu era mai roşu decât al altor copii, albastrul meu mai albastru, mingea mea mai rotundă, căţelul mai jucăuş, păpuşile îmi zâmbeau mai frumos, florile îşi deschideau corolele şi-şi revărsau parfumul cu mai multă dragoste, fructele erau mai gustoase, soarele meu era mai cald şi stelele mai misterioase şi promiţătoare. Încă de atunci, această fiinţă simţea şi pipăia antrenul vieţii de câteva ori mai mult şi mai profund. Să fi fost oare acea poftă de viaţă oarbă a omului nefericit care încearcă să se agaţe de orice fir de bucurie sau să fi fost ambiţia unei viitoare femei fără de strămutat? Faptele ce ne călăuzesc pe parcursul romanului ne dezvăluie acea femeie straşnică pentru care viaţa este întradevăr un dar.

(…)

(Ana-Lucreţia Nedelcu – fragment din prefaţa romanului)

IMG_0917

Romanul poate fi gasit la Librariile Carturesti AFI Palace Ploiesti si online aici http://www.librarie.net/p/290858/trapezul-vietii

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s